Zoek
Sluit dit zoekvak.

Fujifilm X-T5: Wat we er over weten

Geüpdate op 14/10/2022 door Yoreh

Er gaan geruchten dat de Fujifilm X-T5 wordt aangekondigd in november 2022. We verwachten een hoop van de camera, die waarschijnlijk grote stappen gaat zetten in de APS-C wereld voor beginners. 

Het gerucht komt via het betrouwbare Fuji Rumors en ze geven aan dat de X-T5 in november wordt aangekondigd en te koop is. To nu toe heeft de geruchten website er nog nauwelijks naast gezeten en dus verwachten we dat we de nieuwe camera daadwerkelijk in november zien.

Opvolger van de Fujifilm X-T4

De X-T5 zal de Fujifilm X-T4 uit 2020 opvolgen, die nog altijd hoog staat in onze top-lijst van beste systeemcamera’s van dit moment. Dit jaar hebben we al de Fujifilm X-H2 en Fujifilm X-H2S mogen verwelkomen, en beide camera’s zorgen voor behoorlijk wat opschudding doordat ze de limieten voor APS-C verschoven. Zo richt de X-H2S zich op video met 6.2K filmt, stacked sensor, stabilisatie en 442 HQ-opnames en de X-H2 is de eerste APS-C camera ooit met 40 megapixels.

Ware concurrent instapmodellen Canon

De Fujifilm X-T5 zal naast camera’s als de Canon EOS R7, EOS R10, Sony FX30 en de professionelere Panasonic Lumix GH6 komen te staan. Zoals je ziet, is 2022 een groot jaar geweest voor nieuwe camera’s en diens technologie.

De X-T5 is de ‘Sweet Spot’ voor beginnende fotografen

Waarom zitten we te wachten op de Fujifilm X-T5? Omdat het de perfecte camera kan zijn voor beginnende fotografen. We verwachten een hoop kracht en kwaliteit, voor een goed betaalbare prijs. Hoewel specificaties voor de camera nog niet beschikbaar zijn, hebben we een idee over de inhoud als we afgaan op wat we dit jaar al hebben gezien bij andere camera’s.

Fujifilm X-T4 Zwart + XF 18-55mm

Fujifilm X-T4 Zwart + XF 18-55mm

Specificaties Fujifilm X-T5

De Fujifilm X-H2S heeft een stacked 26.16MP APS-C BSI-sensor en volgens Fuji Rumors zien we deze sensor niet terug in de X-T5. Het lijkt logischer dat de 40MP APS-C X-Trans 5 HR BSI-sensor wordt gebruikt. Dat zou beteken dat er weer een APS-C camera op de markt komt met grote megapixel aantallen.

De X-T5 wordt een minder professionele versie dan de X-H2 en zal dus op een aantal fronten inleveren. Denk aan dubbele kaartsleuven in plaats van CFexpress kaarten. Ook een kleinere grip, minder goede EVF en limieten op video-opnames. Deze ‘downgrade’ zorgt ervoor dat de X-T5 in hetzelfde vaarwater als de X-T4 terecht komt.

 • 40MP APS-C X-Trans Sensor
 • Verbeterde ISO met lagere Base ISO
 • Zelfde dynamisch bereik als X-H2
 • Zelfde algemene beeldkwaliteit als X-H2
 • X-H2 en X-T5 zullen zelfde autofocussysteem hebben
 • X-T5 heeft geen accu grip
 • X-T5 behoud klassieke ontwerp
 • November 2022

Lijkt op concurrenten, maar met meer megapixels en betere lenzen

Hiermee zal de X-T5 lijken op zijn concurrenten, maar heeft wel het hoge megapixel aantal in zijn voordeel. Daarbij maakt Fujifilm objectieven van hoge kwaliteit en maken andere partijen, zoals Viltrox, kwalitatief sterke lenzen voor de X-T cameralijn.

Kijk naar de Canon EOS R7 en EOS R10. Deze APS-C camera’s hebben een RF-s vatting en op het moment van schrijven zijn er maar een aantal lenzen voor beschikbaar. Bij Fujifilm kun je kiezen uit lenzen van elk brandpuntsafstand, zoals de XF56mm f/1.2 R WR (Mark II type lens), tot en met telefoto primes als de XF300mm f/4, XF400mm f/4 en XF500mm f/5.6.

Sony heeft net de ZV-1F vlog camera uitgebracht, maar blijft weg van het maken van goede midden range systeemcamera’s. Dit is waarom de Fujifilm X-T5 de winnende beginner APS-C camera van 2022 kan worden.

Camera Deals van vandaag voor de Fujifilm X-T4

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

   Laat een reactie achter

   Camera Deals
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0