Search
Close this search box.

Nikon onthult de Nikkor Z 800mm f/6.3 VR S en is goed betaalbaar

Geüpdate op 07/03/2023 door Yoreh

De nieuwe Nikon Nikkor Z 800mm f/6.3 VR S is 1/3-stop langzamer dan de F-vatting spiegelreflex versie, maar ook een stuk goedkoper en 2.3kg lichter.

Met een prijskaartje van €7299 is het geen goedkoop objectief, maar Nikon heeft een objectief als dit nodig om door professionals serieus te worden genomen. Daarbij is deze lens een derde van de prijs van de F-vatting 800mm f/5.6E FL ED VR-versie.

Het maximale diafragma is van f/5.6 naar f/6.3 gegaan, maar je betaalt dan ook een stuk minder voor het objectief.

Lenselementen

De Z-vatting heeft al het voordeel dat de achterste lens dicht bij de sensor zit en daardoor gaat er minder licht verloren. Dankzij het Phase Fresnel (PF) lenselement heeft Nikon ervoor kunnen zorgen dat de lens 2,3kg lichter en 16% korter is dan zijn voorganger.

Fotograferen vanuit de hand

Volgens Nikon is het met de Z 800mm f/6.3 VR S mogelijk om vanuit de hand te fotograferen. Dankzij de 5.5-stops aan VR-stabilisatie en ingebouwde stabilisatie van bijvoorbeeld de Nikon Z9 moet dit inderdaad mogelijk zijn. Het hangt er dan nog vanaf hoe sterk je bent en hoe lang je alles dragen kunt.

Kleiner diafragma en teleconverters

Het is mogelijk om het Z 800mm objectief met de Z Teleconverter TC-1.4x en TC-2.0x te gebruiken. Dit betekent dat het zoombereik respectievelijk 1120mm en 160mm wordt.

Daarnaast zorgen teleconverters ervoor dat je een groter diafragma krijgt en dat kan een nadeel zijn aangezien het maximale diafragma al f/6.3 is. Gelukkig zijn de sensoren en beeldprocessoren goed genoeg om hoge ISO-waardes aan te kunnen, zonder ruis te produceren.

De strijd met Canon

Canon heeft op dit moment de RF 800mm f/5.6L IS USM, maar kost zo’n €20.000. De RF 800mm f/8 IS STM kost rond de €1000 en is beter betaalbaar. Nikon valt er met hun objectief precies tussen in en we zijn benieuwd of ze in de toekomst een duurder of goedkoper model zullen uitbrengen.

Bestel de Nikon Z 800mm f/6.3 VR R

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

      Laat een reactie achter

      Camera Deals
      Logo