Search
Close this search box.

De Fujifilm XF 50mm is de snelste Autofocus lens ter wereld: f/1.0

Geüpdate op 05/09/2020 door Yoreh

Wanneer er wordt gesproken over een ‘snelle lens’ dan gaat het over het maximale diafragma. In dit geval is dat f/1.0 en dat zie je maar in weinig lenzen. Het bijzondere aan de Fujifilm XF 50mm R WR is dat deze autofocus heeft en dat maakt het objectief nóg interessanter. 

De vraag is natuurlijk of de f/1 lens is gemaakt om te laten zien wat het bedrijf kan, of dat het ook echt een bruikbaar voorwerp is voor het grote publiek. Gelukkig kunnen we meedelen dat het niet alleen maar een duur speeltje is, maar echt een goede lens.

De grote concurrent van de Fujifilm XF 50mm f/1.0 R WR is de Nikon 58mm f/0.95, maar deze heeft direct als nadeel dat hij een stuk duurder en zwaarder is en geen autofocus heeft. De XF50mm is er op dit moment in een stuk goedkopere F2 versie en qua snelheid heeft Fujifilm de 56mm f/1.2 al op de markt. Uiteraard zijn er full frame lenzen die goedkoper zijn en nagenoeg hetzelfde kunnen, maar met deze Fujifilm lens heb je een model dat direct op bijvoorbeeld de X-T4 past, zonder dat er een adapter aan te pas komt.

Fujifilm-XF-50mm-f1-R-wR-objectief-snelste-lens- 2

Eigenschappen van de Fujifilm XF 50mm f/1.0 R WR

  • APS-C formaat X-mount lens ideaal voor portretten
  • 76mm in het 35mm equivalent
  • Diafragma bereik van f/1.0 tot f/16
  • Afgerond diafragma met 9 lamellen voor een zeer fraai bokeh
  • Geavanceerde optisch ontwerp
  • Super EBC-coating onderdrukt flares en ghosting
  • Weegt 845 gram
  • Minimale scherpstelafstand van 70cm
  • Geen beeldstabilisatie

Goed voor portretfotografie

De XF 50mm f/1.0 R WR is gemaakt voor APS-C camera’s en dat betekent dat wanneer je het omrekent naar full frame formaat, je een brandpuntsafstand van 75mm en een diafragma van f/1.4 hebt. Dankzij dit brandpuntsafstand heb je een perfect lenzen voor portretfotografie, waarbij je prachtige bokehs en scheidingen tussen voor- en achtergrond creëert.

Deze foto’s zijn genomen door Rod Lawton van Digital Camera World op f/1.0 met een pre-productie model.

Optisch ontwerp

In de lens zitten 9 afgeronde diafragmabladen die bijdragen aan de zachte scheiding tussen voor- en achtergrond. Het objectief is opgebouwd uit 9 groepen die zijn verdeeld in 12 lenselementen. Fujifilm heeft er voor gekozen om Chromatische Aberratie niet te corrigeren op f/1.0 om de extreme bokeh effecten niet in de weg te zitten. De scherpte aan de randen op f/1.0 is dus iets minder, maar met een lens als deze is dat juist de bedoeling.

Opvallend licht en compact

De XF 50mm f/1.0 R WR is voor een lens in zijn categorie opvallend licht, 845 gram, en compact: 87x 103.5 cm. Daarnaast heeft de lens een weerbestendig ontwerp en houdt stof en spatwater buiten. In slechte weersomstandigheden kan je dus ook fotograferen.

Pre-order de Fujifilm XF 50mm f/1.0 R WR

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden voor jou de beste camera en objectief prijs in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk en wij vergelijken prijzen, schrijven reviews en artikelen met tips en camera informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws op camera en fotografie gebied. Op die manier helpen wij bij het vinden en kopen van de beste lens, camera en accessoires. Ga naar het camera overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s en accessoires te vinden. Voeg ze toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!

De beste camera’s en drones van dit moment

Beste-lijsten-omslag-330

beste-4k-6k-8k-camera-van-dit-moment

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen voor je opgesteld om je te helpen de beste camera voor jou te kiezen

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364

Weet je niet wat wel of niet belangrijk is bij het uitzoeken van een camera? Lees onze camera kies-tips gids en je bent helemaal bij!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Camera online (uit het buitenland) kopen veilig?

Is het veilig om camera’s vanuit Nederland, Duitsland of Frankrijk te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over camera’s online kopen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

CameraDeals.be logo

Nieuws en recente posts

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.