Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dit is hoe je camera lenzen schoonmaakt

Geüpdate op 30/06/2022 door Yoreh

Wij denken dat het belangrijker is om een goede lens, dan een goede camera body te hebben. Wanneer je dan een goede en dure lens hebt wil je natuurlijk dat deze schoon is en blijft. Het beste is uiteraard om ervoor te zorgen dat de lenzen op je objectief helemaal niet vies worden.

 Het is altijd belangrijk dat je schoonmaakmiddelen bij je hebt wanneer je onderweg bent. Denk aan; lenzendoekjes, lens blower, Lenspen en lenzen schoonmaakmiddel.

Waarom je een schone lens nodig hebt

Zowel stof, regen, vegen en vingerafdrukken beïnvloeden je beeld op een negatieve manier. Soms zie je het negatieve effect niet direct door de zoeker of op de foto, maar wanneer je gaat nabewerken kunnen vlekken zichtbaar worden.

Gebruik UV filters

De beste manier om een schone lens te hebben, is om ervoor te zorgen dat hij niet vies wordt. Door het gebruik van een UV- of ND-Filter voorkom je dat de lens vies wordt. Een ND-filter heb je alleen nodig als je de lens een soort van zonnebril op wilt zetten, maar het UV-filter is altijd een goed idee.

UV-Filter-cameradeals

Een UV-filter zorgt daarbij voor puurdere kleuren en voorkomt bepaalde lensflares. Het is daarom belangrijk dat je niet voor de allergoedkoopste optie gaat. Filters van B+W, Hoya en Tiffen zijn goede opties en die vind je onder andere bij Kamera-Express Nederland en Kamera-Express België.

Een blaasbalg om stof mee weg te blazen

Hoewel ik mijzelf er vaak op betrap dat ik stof wegblaas met mijn mond, is het beter om een blaasbalg te gebruiken. Deze blaast namelijk alleen lucht en het is een goede manier om kleine stofjes te verwijderen.

hama-blaasbalg-voor-lenzen-en-sensor-reiniging-

Deze Blaasbalg gebruik je om stof weg te blazen dat op lenzen of de sensor van de camera zit.

Lens borstel voor hardnekkig stof

Wanneer het je niet lukt grotere stofdelen met de blaasbalg te verwijderen, dan kan je de lensborstel gebruiken. Deze verwijdert grotere stofdelen, zonder dat je vingerafdrukken achterlaat.

the-dust-patrol-full-frame-cleaning-brush

Let wel op dat er geen water of olie op de lens zit. Want dan smeer je het alleen maar uit over de rest van de lens. Mocht er water of olie op je lens zitten, ga dan over op een microvezel doekjes met speciale oplossing. Daar hebben we het hieronder over in stap 5.

De Lenspen gaat vingerafdrukken tegen

De LensPen gebruik je voor het schoonmaken van je lenzen. Het verwijdert stof en maakt de lens egaal schoon. Het heeft een intrekbare borstel met een koolstof-gebaseerd reinigingsmiddel dat niet uitdroogt. Daarnaast krijg je geen zwarte vingers als je de borstel aanraakt.

LensPen-Elite-Original-Cleaner

Het voordeel van de Lenspen is dat je er voor kan kiezen om een klein deel van je lens schoon te maken. Je hoeft dus niet meteen de hele lens te reinigen.

Gebruik speciaal oplosmiddel

Schoonmaak lensdoeken kan je niet genoeg van hebben en zelfs al heb je er vijf, dan ben je ze altijd kwijt op een of andere manier. Het komt best vaak voor dat je een filmer of fotograaf de lens dan met de binnenkant van het shirt ziet schoonmaken en dat is zonde, is minder effectief en kan je lens beschadigen. Kijk daarnaast altijd naar een goede schoonmaak spray en lensoplossing. De B+W lens Cleaner is een goede optie.

Niet te veel schoonmaken

Het belangrijkste is dat je de lens niet te vaak schoonmaakt. Hoe vaker het wordt aangeraakt, des te sneller beschermingslagen vervagen. Het voorkomen is dus ook hierbij belangrijker dan genezen.

Nikon-Z-28-75mm-f-2-8-objectief-cameradeals

Zorg er altijd voor dat je de lenskappen aan de voor- en achterkant hebt bevestigd wanneer je een objectief niet gebruikt. En uiteraard dek je de voorkant ook af wanneer de lens op de camera zit. Als je deze stappen volgt zorg je voor een lens die niet vies wordt, maar ook voor een lens zonder krassen en beschadigingen.

Gebruik je al deze tips, dan weten we zeker dat je altijd schone lenzen hebt!

Wat is CameraDeals?

Wij van Camera Deals vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Bij ons kun je camera prijzen vinden en we schrijven reviews en blogs met tips en camera-informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws over camera smartphones, camera-apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen we bij het vinden en kopen van de beste camera, objectief, drone, gimbal en accessoires. Ga naar het camera-overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!Camera-Deals-Logo-2022-150px-klein

De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment

Top-en-beste-lijsten-overzicht-camera-drone-lens-en-accessoires-cameradeals.nl

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364camera-lens-fotografie-informatie-uitleg-overzichtspagina-2

Wil je een camera kopen, maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt en het is normaal als je de betekenis niet weet. In ons woordenboek leggen we de voorkomendste camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf je bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

Nieuws en recente posts

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

   Laat een reactie achter

   Camera Deals
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0